Behandling

Behandling


Behandling

Alle med hypoPARA bør gå til en spesialist, det vil si en endokrinolog eller nefrolog. Behandlingen er livslang og går ut på å gi det aktive hormon av vitamin D (Rocaltrol,Etalpha) og tilskudd av calcium, magnesium og vanlig vit D3. 

Hvis sykdommen er vanskelig å regulere eller hvis det har tilkommet komplikasjoner av sykdommen kan det også være aktuelt for spesialisten å søke etter PTH 1-84 som injeksjon (Natpar®). 

Medisineringen er individuell og må nøye tilpasses den enkelte. 

Ved akutt lavt blodcalcium gis calcium direkte i blodbanen.

Fosfatfattig kost er en fordel.

Blåresept § 2 (direkte)
Rocaltrol, Etalpha forskrives på direkte Blåresept.

Hvis pasienten trenger vanlig vit D3 kan det forskrives vit D3 dråper; enten Detremin® eller Vigantol®.
Blåresept § 3 (individuell søknad)

Det er ikke et krav at legespesialist søker.


Calcium:

Alle med Hypoparathyroidisme har rett på å få innvilget calcium på blåresept. Det er lurt at det søkes for alle godkjente preparater.


Det søkes etter godkjente Calcium preparater fra vedlegg 1 til Legemiddellisten


Magnesium:

Det kan også søkes om å få dekket Nycoplus Magnesium 120 mg på blåresept ved Hypoparathyroidisme.


23. februar 2021 kom vår diagnose med i vedlegg 1 til Legemiddellisten for dekning av godkjente magnesiumpreparater.

H-resept

Fra 1.februar 2019 må spesialist søke etter Natpar (PTH 1-84) som H-resept. H-resept er Helseforetaksfinansierte legemidler brukt utenfor sykehus (h-reseptlegemidler). 


Natpar utfases dessverre av Takeda innen utgangen av 2024. Spesialist på sykdommen kan søke etter Forsteo (PTH 1-34) til Helfo under Blåresept § 3 (individuell søknad).

Honorartakst hos Tannlegen

Pasienter med Hypoparathyroidisme har rett til honorartakst hos tannlege(honorartakst ved Sjelden medisinsk tilstand). Pasientene må ha med seg legebekreftelse på diagnosekoden (ICD kode) til sin tannlege. 


Tannlegen benytter også en sjelden kode ved søknad til Helfo, som for Hypoparathyroidisme er HPA. De andre kodene er: Pseudohypoparathyroidisme (PHY), Pseudopseudohypoparathyroidisme (PDU), Autoimmunt polyendokrint syndrom type 1 og 2 (APS) og DiGeorge syndrom (22q11 delesjonssyndrom eller Velo-Cardio-Facialt syndrom)(VCF).


Med honorartakst menes at pasienten betaler mellomlegget mellom tannlegens takster og Helfo sine takster. Det betales ikke egenandel eller refusjonstakst.


Se Diagnoseliste for sjeldne medisinske tilstander (SMT-listen).

  • Birthday Sparks

    Photo By: John Doe
    Button
  • Oppfølging    

    Mangel på PTH medfører vanligvis for stor kalkutskillelse i urinen og det er viktig at pasienten ligger nærmere den nedre grensen av normalområdet for ionisert calcium i blodet (1,15 mmol/L). Dessverre er det noen laboratorier som kun måler total korrigert calcium, og pasienter med sykdommen bør ligge ved nedre normalverdiområde også her. Bruker pasienten PTH 1-84 som injeksjon kan blodcalcium ligge mer midt i normalområdet (1,20 mmol/L). 

    Det er særlig viktig å få undersøkt nivået av ionisert calcium og fosfat i blodet med jevne mellomrom, slik at pasientene blir rett medisinert med det aktive hormon av vit D (Rocaltrol/Etalpha) eller Natpar. Det er delte meninger om hvor mye kalktilskudd som skal gis (vanligst 1000 mg calcium totalt gjennom mat og tilskudd). Pasientene ser frem til at det muligens kommer en liten calciummåler til hjemmebruk i fremtiden. 

    Døgnutskillelse av calcium og magnesium i urin bør også sjekkes av og til, gjerne årlig.

    Det passive vitamin D (25(OH)D) i blodet er viktig å få målt 2 ganger årlig, for å få vurdert hvor mye pasienten trenger av vanlig vit D3 som kosttilskudd (Detremin/Vigantol på direkte blåresept, § 2). Flere endokrinologer anbefaler at vit D i blodet bør ligge rundt 100 nmol/L.   

    PTH nivået bør måles i blodet ved behov. PTH i blodet blir vurdert i forhold til ionisert calcium i samme blodprøve.

    Henvisning til fysioterapeut, nyrefunksjonsprøver, ultralyd av nyrene og undersøkelse for grå stær blir også vurdert.
    Share by: